Dec 3, 2017

BOOK REVIEW - Kisah Seram Malam Jumaat Vol 1


  Assalamualaikum readers sekalian ✋🏻
Selamat berMonday Blues di pejabat. HAHA. Memang mcmni eh perasaan malas hari Isnin? Malas sangat rasanya ni. Nasib baik tak drag mood nak berblogging. Dalam kemalasan tu, masih ada jua kerajinan sedikit. 
Harini, ika nak share pasal Kisah Malam Jumaat Vol 1. Kenapa Vol 1? Sebab ya pasti dia ada Vol 2. Okay, mesti ramai macam pelik. Kenapa agaknya Buku Prima keluarkan a lot of books yang bermacam macam kaler. 
As I know that, actually yang ini sebab special collabration antara penulis penulis Seramlicious.
So, dia come out with the idea of red colour of cover book yang memang aumm sangat. 




                                                                 SINOPSIS                                                                  

"SYAITAN DALAM KEPALA AKU SURUH AKU TOLAK MUHAMMAD"
SYAITAN - A DARWISY

"ZAHIR BENDA YANG KITA NAMPAK. BATIN BENDA YANG KITA TAK NAMPAK. MACAM JIN, HANTU DAN SYAITAN"
RAYA - NAIM TAMDJIS 

"BILA MANCIS DIGORES, YANG GANJIL ADALAH AKU"
MANCIS -SUFI ABQARI

"AKU DAN TUNAIKAN PERMINTAANMU, AMBILAH DARAHKU"
POTRET LAMA- FAZRIN FAUZI

PRICE: RM 20
PUBLSIHER: BUKU PRIMA 
PAGE: 170
YEAR: 2017

                                                                    MY REVIEW                                                                 



First of all, ika nak komen pasal cover buku dia. Ika rasa depa berjaya curi perhatian pembaca dengan warna merah ang ang. Pasai dari jauh org dah boleh nampak dah aih buku ni. HAHA. And yang Vol 1 dia belanja punggung. Nanti, Vol 2 dia akan kasi kepala pulak. Bila gabung dua buku ni dpat satu gambar serigala? HAHA. Serigala kan?

Sejujurnya semuanya okay. Ika kasi komen utk overall ya. 
Memandangkan, ianya short stories. Ada 4 cerita dalam satu novel. So, cerita yang disampaikan pun sampai ke pembaca dengan ending yang baik dan jalan cerita yang bagus. Pengisian dan pengajaran pun kita boleh dapat dalam buku ni. 

Semua cerita dalam ni ika suka. Menarik. Dan lain dari yang lain. Tapi, dari 4 cerita yang paling ika suka is Syaitan dari ADarwisy. Sebab ada plot twist dekat nak hujung hujung cerita. Walaupun, ada rasa mcm cerita yang penulis bawa kali ni lebih berat sedikit. Tapi, ika salute sebab cerita tu sampai and terasa meremang okey baca. 
Phew.  
Sifat hasad dengki terhadap kawan sendiri sampaikan sanggup buat sesuatu yang diluar kotak fikiran kita. Menyampah dengan watak Bahyah tu. Mengantar sihir pemisah jodoh semata mata utk kepuasan diri sendiri. Eii geram ! 

Raya: Naim Tamdjis sekali lagi berjaya menulis cerita horror comedy. Sebelum ni dia pernah menulis Roh Rumah Sewa yang ada unsur kelakar jugak. Well, penulis berjaya add on satu lagi perasaan iaitu kelakor dalam seram. Cerita yang simple dan tak terlalu sarat dan mudah dihadam. 

Mancis: Ika sebenarnya before this pernah baca cerita pasal budak mancis ni. Tapi tak sure dekat mana. So, cerita yang disampaikan oleh penulis sedikit sebanyak bagi ika flashback balik cerita yang ika pernah dengar sebelum ni. Tapi, seram jugak bila baca. HAHA. 

Potret Lama: Bagi ika, jalan cerita ni okay. Ini kali pertama baca cerita dari penulis. So, bagi ika. Not bad. Boleh diterima. 



Honestly speaking. Ika recommended buku ni utk korang yang suka baca cerita seram.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Good job utk semua penulis. Teruskan berkarya. Fighting!


Dec 1, 2017

Food Festival Malaysia & Thailand Shah Alam 🍴



Hey ✋🏻Salam Jumaat & Salam Maulidur Rasul. 


Harini, semua org cuti, tapi ika kena kerja. Haha. Tak mengapa. Rasakanlah pengalaman kerja yang takda cuti, fefeeling tak dapat cuti nak balik raya. HAHA. 
So, harini opismate ika ngajak ika pergi Food Festival dekat Shah Alam. Oh, ika sendiri taktahu ada food festival.  Dan, em ni jujur cakap. First time pergi food festival. Sebelum ni dengar je, dan tak rasa berminat nak pergi. HEHE. 
Tak sempat nak ambik banyak gambar. Ini pun hasil curi curi. 

FESTIVAL MAKANAN MALAYSIA & THAILAND


Location dia senang je. Belakang giant dan of course bukan la dalam stadium. Dekat dekat dengan stesen bas Seksyen 13, Shah Alam. Nampak ada khemah besar warna putih, nampak booth jual tudung, jeruk & makanan. Ha, situ la dia. 
Serius, ada macam macam sangat sangat banyak gila makanan Malaysia & Thailand. 
Cuma siap sedia duit je. 
Dalam banyak banyak tu, ika tertarik dengan satu kedai yang jual churros, telur puyuh goreng & stick, air besaw. 
Antara makanan yang ada dekat situ is Bakso, Pulut Mangga, Kerabu Maggi, Pau Viral, Nasi Kerabu, Sotong goreng, Somtam, Tomyam, Air Mangga & alot. Alot weh. 
Bukan makanan minuman sahaja. Tapi ada jugak yang jual baju Tshirt RM6, Tudung, Kosmetik, Selipar, Biskut Timbang, Jam, Beg & etc. 
Oh ya , ini kedai yang ika beli churros. Kedai dia hujung sekali belah atas. Betul betul sebelah kedai jual air mangga. 




Harga churros: RM6 (9 Ketul) + Sos. 
Boleh rasa dulu. Lepastu decide nak perisa apa. Bagi ika, yang warna kuning tu sedap. And ika tak pasti itu apa. Butter? Vanilla? HAHA. Lupa nak tanya. Yang penting dia sedap. Choc too mainstream. Sebab dah selalu sangat makan churros dgn choc. Ada jem strawberry, pandan. 
Berbaloi sebab churros dia panjang panjang, panas serta mok. Nampak tak mesin buat churros tu? HAHA. So cool. That's why depa buat sesikit. Nampak cam dah nak habis, buat lagi. Dapat la makan panas panas. 
Packaging dia cute hokey. Semua bekas letak makanan dia semua cute. HAHA. Taktau la mana depa beli. Nak buang pun sayang, tapi kena buang sebab kotor. 

Telur Puyuh : RM 3 
Stick Puyuh: RM 3




Air mangga pulak opismate ika yang beli. Nampak cam terliur jugak. Tapi dah terbeli air lain, so kenot la beli. Hanya mampu tengok saja la opismate minum. HAHA. Kedai ni mcm ika kata, betul betul sebelah kedai churros ni. Special nya ianya mangga float. HAHA. Nampak so piawwwww kaw punya air mangga dia. 


So, ika ada tanya opismate ika sebab ika ada google benda ni tapi cam haha problem pulak internet. Lambat ciput. So, kata opismate ika sampai hari Ahad ni. And also sampai ke malam. 
Selamat menjamu selera, menghabiskan duit, bersantai bersama keluarga dan apa apa sahaja asalkan kau bahagia. AHAHA. 
Maaf, sebab tak cukup info. Sangat mengejut pergi. Tak sempat nak mengoogle. 
Till then gais. Jumpa lagi in next entry. 

Assalamualaikum πŸŒΈ


Nov 29, 2017

BOOK REVIEW - CREEPYPOSTA


Hey, I'm back again. Oh, Assalamualaikum readers sekalian. πŸ™‹
Let's go straight forward to my title post above. Book Review- Creepyposta. 
Thankyou Najwa Yunos sebab belanja sis buku ni, menggunakan baucar buku dia yang tak pernah terusik. Ika dapat buku ni 4 hari lepas birthday ika (2016)
Well, buku ni ika sendiri pilih sebab kebetulan masa tu dia offer dekat kiteorang, ambik je buku apa apa pun dekat Borders, janji cukupkan amount baucar tu. HEHE. 
Before this ika pernah buat entry pasal buku ni, tapi bukan la secara full. My Mini Library

Rasanya tak terlambat lagi nak buat review pasal buku ni sebab sampai sekarang pun ika nampak still lagi ada org yang mencari buku ni. Tertarik dengan coverpage dia yang nampak cam satu machiam. Haha. Gambar tangan pegang aiskrim yang berdarah. Kuku dia tu pulak warna hitam. Em. Tengok cover pun dah feel. Yang paling penting, pasaipa cute sangat warna buku ni. HAHA. 



                                          SINOPSIS                                               
Setiap helaian akan menghantui anda. Ibu mengandung, pesakit jantung dan pengecut dinasihatkan untuk tidak membaca buku ini. Juga, jangan membaca separuh jalan. Kerana, selagi anda belum baca sehingga helaian terakhir buku ini, 'dia' akan mengikuti setiap langkah anda - menurut anda untuk membaca sehingga tamat. 
CREEPYPOSTA acalah koleksi cerita seram yang dikutip daripada dunia yang tidak nyata (dari media Wattpad)

AUTHOR: JEFFREY ZAIN
PUBLISHER: LEJEN
PAGE: 233 PAGES
YEAR: 2016


                                                MY REVIEW                                              

Eventho, ika kurang suka beli buku yang ada cerita pendek macam ni sebab selalu rasa tak puas bila baca and rasa cam ala, sekejapnya dah habis dah. Tapi, buku ni buat ika tukar fikiran. Ika mula sukakan buku jenis mcmni. Sebab dia sajikan ika a lot of stories. And i love it. Serius rasa seramnya. And yes, berbaloi. Penulis berjaya menulis cerita cerita yang tak klise. Ada satu dua cerita yang dah pernah baca dekat tempat lain. Tapi, yang lain semua baru dan serba baru. 

Ika suka semua cerita dalam ni. Serius tak tipu. Serioussssstalk. 
Paling ika suka is #DIRASAYANGDORA
Cerita mengenai sepasang suami isteri dan anak perempuan mereka yang ada anak patung bernama Dora. Maka bila anak patung dah nama Dora, Dira tu anak perempuan nya la. 
Nak dijadikan cerita, Dira Dora ni seakan akan seiras. Dan dari situ la, bapak Dora mula merasakan sesuatu dekat anak patung anaknya. Kalau korang nak tahu apa yang dia buat, korang kena baca. 

Good job Abg Jeff, cerita ni memang menarik sangat bagi ika sebab plot twist. Ika suka sebab walaupun ceritanya ringkas tapi feel seram tu dapat rasa. Semuanya best. Sila la menulis lagi banyak buku camni. 

Highly recommended! Berbaloi dengan harga. 
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA


Assalamualaikum & Hi πŸ™‹
Memandangkan, nak publish entry baru still loading and ambik masa. So, ika nak isi masa ika untuk join Segmen Sual Kenal Bloggers Seluruh Malaysia by Sis Sofie. Dah lama tak ada segmen macam ni. Seingat ika, dulu masa awal tahun 2010 memang trend sangat blogger buat segmen mcm ni. Alhamdulillah. Ada jugak blogger yang buat segmen mcm ni balik. 
Well, dalam masa yang sama. Boleh la kenal kenal dgn blogger yg masih aktif dekat Malaysia ni. Hee. So, as you guys know. Em. Ika susah gila nak letak gambar muka sendiri dekat muka. So,  maaf kalau dalam entry ni pun masih tiada gambar ika HAHA. 



So, siapakah gerangan owner Jari Jemari Menari ini? Let's start. 


Nama penuh ika, Syafiqah. Tapi, nama yang mudah untuk org ingat dan panggil is Ika.S. Nama nama lain is, pika fikah fifi kahkah syasya sica, malah ada jugak yang gelar pokok bergerak & princess fiona  masa sekolah dulu sebab ika pengawas. Pakaian seragam ika semua hijau.  S stand for my father's name. Lahir dekat Penang. Masih muda. Masih boleh digelar pelajar sebab tak graduate lagi. Student MSU Shah Alam. Course Bach. In International Business. Sekarang, masih gigih nak habiskan intern di sebuah company automobile di Autokeen. Another 4 months. InsyaAllah. Ada mak abah, 3 adik lelaki, dan seekor kucing. And ika sorang sahaja perempuan. So, perwatakan a bit kasar. Tapi dalam hati berbunga bunga penuh satu taman. πŸŒΈ 

DAN

MENUNGGU MASA YANG SESUAI UNTUK πŸ’

Ika mula blogging since 2010, masa tu sekolah menengah lagi. Cuma bezanya dulu menulis hanya sekadar menulis sahaja. Takda arah. Lebih suka menulis benda benda random yang jadi dekat sekeliling. And sekarang, cara menulis dah lain sikit. Sebab dulu, bila menulis je suka sangat merapu. Sekarang lebih matang sikit gituww. Blog sekarang lebih kepada personal blog. Sekadar menulis review dan experience sendiri. 
Pernah tinggalkan blog selama beberapa tahun gara gara tension dengan anon yang suka sangat kacau emosi kiteww. But, i'm back this year. 



Well, hobi ika actually suka membaca and sebenarnya ika review buku buku yang ika dah pernah baca and kep on repeat. Sebab tu, setiap hari ika kalau boleh nak up satu entry pasal review buku sementara masih gigih nak menulis and cerita yang dibaca masih kuat dalam ingatan. Jangan terkejut if ika setiap hari update entry pasal book review. Ika masih usaha untuk share review pasal semua buku. Yes, ika lebih suka baca horror book. Sebab novel cinta klise. HEHE. Tapi, buku apa pun ika baca. Tak memilih org kata haha. Pantang dengar ada pesta buku, mesti tergedik gedik nak pergi. Sampaikan abah ika akan cakap mcmni:

"KAKAK, BAIK HANG PUASA BUKU" 
"KATA NAK BELI SATU JE? KENAPA ADA DUA BEG PLASTIK? DUSTA BELAKA"
"INI SEMUA PERMAINAN LICIK"

Mak sambung dekat belakang: " REBUS JE LA BUKU TU", "BILIK MACAM KEDAI BUKU"


Of course, day by day ika nak improve cara ika menulis and nak la hasilkan entry yang berkualiti, memberi manfaat serta dalam masa yang sama masih kekalkan ciri ciri santai.Doakan ika gais.  Cita cita nak menulis novel itu ada, cumanya bila start menulis, asyik hilang idea dan rasa macam tak ada bakat. SLepas tu, terkubur la cita cita hangat hangat tahi hayam itu. Sekian HAHA. Tapi, em mana la tahu satu hari nanti terbukak hati betul betul nak menulis. 

Bagi ika, ika suka segmen mcm ni diadakan just because ika sendiri nak kenal dgn blogger dekat Malaysia ni. Kebanyakkan blog yang dulu ika suka baca dah tak aktif. So sad.Sekarang ada ramai muka muka baru yang berbakat and maigadd, what can i say is blog depa lawa gila. So, dengan cara ini ika rasa ika dapat kenal lebih mereka mereka ini. Itu je la sedikit tak banyak dari Ika. See you soon InsyaAllah in next entry.

Untuk menyertai Segmen ini,

Nov 28, 2017

BOOK REVIEW - LENDU FIXI


Assalamualaikum reader. πŸ™‹
Kalini, novel yang ika nak review is Lendu by Blue. (FIXI). Sebenarnya, ika tertarik nak dapatkan buku ni bila terbaca sinopsis and tengok cover buku ni. Iya la, ika mengaku yang ika akan mudah tertarik dengan dua benda ni kalau berkaitan dengan buku. 
Nampak mcm scary bila cover macam waktu senja, siap ada lembaga hitam tak ada mata, dengan rumah. Nampak misteri sangat. 

Tapi, jujurnya macam a bit cuak nak beli sebab pernah ada experience baca buku Fixi, tapi end up rasa mcm tak mencapai expectation ika. So, kalini bila nak beli buku ni. Tetapi pikir seribu kali jugak. Tpi, disebabkan dah terpukau dengan sinopsis dia. Jadi mcm, tetapi nak jugak! HAHA. 


                                               SINOPSIS                                            
Buku ini merupakan diari seorang yang dipercayai mahasiswa di sebuah kampus tak lama dahulu. Kesahsihan apa yang terdapat di dalamnya tidak dapat kami pastikan. Diari ini kami terbitkan seadanya dengan beberapa lakaran tambahan tanpa mengubah apa apa dari segi ejaan atau tatabahasa. Identiti penulis tidak dapat dikenal, tapi dia dipanggil Blue dalam diari ini. Dan kampusnya di LENDU dipercayai masih wujud. 

PAGE: 195 PAGES
PRICE: RM 17.90 
AUTHOR: BLUE 
PUBLISHER: FIXI
YEAR: 2017




                                       MY REVIEW                                          

Honestly speaking, ika suka dengan konsep buku ni which is dia buat mcm ala ala diari. Dan page semua bergaris mcm kita selalu tulis diari la. Dan ada gambaran sekali. Rajinnya si Blue ni tulis diari. Details pulak tu. 
 Tapi sayang, ika mcm hilang minat nak baca bila start day 20. HAHA. Dia ada banyak day sebab dia cerita dari dia masuk sampai habis sem. Lepas dari tu, cerita macam dah mula kesana sini. But still, eventho ika dah mula hilang fokus untuk membaca. Ika still baca sebab dah beli kan πŸ˜‚ Sem 1 & 2 je yang okay la jugak bagi ika. 
salah ejaan and typo berbagai bagai tu tak mahu la komen. em. 

Kecewa jugak sebab ika taktahu kenapa setiap kali baca buku fixi, Ending dia mesti twist ending. Memang la ika suka mcm plot twist punya cerita. Tapi, entahlah. Mungkin ika nak plot twist yang happy ending gituwww? Boleh camtu? Buku ni memang ada ending yang em. Cuma haha tak apa la. Sebagai pembaca, ika nak sesuatu yang boom sikit. 

Satu benda yang ika suka dalam buku ni is gambar gambar. Lebih leka tengok gambar. Overall, ika rasa if korang nak cuba baca buku ni. Why not kan. Try je la. Tapi, jujur ika cakap. Ika baca buku ni sekali sahaja. Ika salute dengan penulis sebab effort dia menulis tu kena la diberi pujian sebab bukan senang nak menulis. 
Tapi, maybe boleh di improve lagi. Jangan repeat situasi yang sama all the time. Sebab ika tak suka baca benda and situasi yang sama banyak banyak kali. Dalam buku ni, banyak repeat pasal rasuk. Em. 

Maybe pasni, kalau betul betul nak try baca buku fixi kena banyak baca review org kot. Kalau tak mesti frust menonggeng cmni. em. 

Ika kasi ⭐️ HAHA. Can ha. 

Nov 27, 2017

" Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! "



Assalamualaikum. Harini nak join Lubuk Seni Giveaway dari Emalisa. 
Memandangkan, sis ema ada komen ajak ika join giveaway dia. So here we go.
Follow blog ✅
Buat entry ✅




 giveaway

 Hai awak, blogger yang hebat tu ~

Kami adik beradik Ema & Lisa dari lubukseni.com Actually buat giveaway ni sempena meraikan follower blog. Kami nak bagi 5 HADIAH MENARIK yang pastinya limited edition. Nak tahu apa hadiahnya? Ahjom tengok entry giveaway ni.







sejuksedap lawa cara moden



SEJUK SEDAP ialah sabun daripada bedak sejuk. Diuli, digolek & dilambung sampai jadi sabun, menggunakan 10 bahan semulajadi. Sejuk di muka & sedap bila digunakan. Nak tahu lebih lanjut, ahjomm kita skodeng pebenda la sabun ni [tekan sini]

Eh, ada lagi! 
Follow @SEJUKSEDAP , lebih 470 testimoni letops pom². Ema sendiri guna, sebab tu teruja sangadd nak kongsi manfaatnya.  Tengok muka sendiri pun jatuh chenta. 





sejuksedap lawa cara moden




Dulu, nenek moyang amalkan terapi bedak sejuk nak jaga kulit. Mujur bedak dah tukar ke sabun. Makanya, Sabun Bedak Sejuk SS lebih mudah, cepat & berkesan. Sesuai untuk supermom & busymama melayan petua moden untuk menjaga kulit luaran. 

Krim Awet Muda WD pelik sikit. Calit kat nadi, tapi kesannya sampai ke muka. Uols patut cuba kalau ada masalah kulit disebabkan hormon dan toksin. Krim ni dapat merawat kulit dari dalaman, sedar² wajah makin berseri, memancarr bak bintang kejora.




Okke la, tu aje bebelan. Panjang berjela, nanti tertido plakk membacanya. Hihi. Apepun, semoga uols dipermudahkan urusan & hepi selalu. Aminn. 

TQ sudi join " Lubuk Seni Giveaway by EmaLisa, hadiah semua cunn! ". Hadiah boleh tengok kat entry asal, memang gojes leleh. Moga uols antara 5 peserta bertuah.



BOOK REVIEW - DIAGNOSIS FOBIA



Assalamualaikum & Hi readers πŸ™‹ 
I'm back with new book review entry. 
So, harini ika nak review buku Diagnosis Fobia by Whitecoat. Ika aim buku ni agak lama sebab curious sangat jalan cerita dalam buku ni. Tengok pulak tajuknya Fobia and cover buku dia boleh tahan menarik. Ika dapat je baucar buku yang tahun ni dah jadi kad debit. Terus gigih pergi beli. Haha. Dan ika tertarik dengan nama Fatin Liyana sebenarnya sebab ika tahu dia kalau menulis dalam blog sangat santai dan kelakar. Tapi, kalini. Cerita dia dalam novel ni lain dengan cara dia menulis dalam blog which is lebih berat dan penuh pengisian. 

So, let's start. 

Mengabungkan 7 orang doktor yang memang berbakat menulis. Which is Dr Anwar Faizal, Dr Aizzat, Dr Fatin Liyana, Dr Beni Rusaini, Dr Mahyuddin, Dr Mafeitz & Dr Shahnaz. 
Each penulis akan belanja more than satu cerita. Hee. Total ada 26 kisah yang berbeza beza mengenai pengalaman dekat hospital. 
PRICE: RM 30
PAGES: 393


MY REVIEW: Honestly speaking, ika suka buku ni sebab jalan cerita yang simple dan bukan la putar belit eventho ada yang guna term kedoktoran. But still boleh faham sebab dekat bawah tu dieorang bagitahu apa maksud untuk term yang dieorang guna. Dari situ, kita dapat lagi satu ilmu baru yang bagi ika ilmu basic seorang doktor. Penggunaan ayat yang mudah difahami, cerita yang menarik dan semuanya cerita berbeza dan tidak klise, and also bagi ika walaupun dia short stories, tetap menambat hati pembaca. Cerita seram yang boleh diterima dek akal dan logiknya itu masih ada. 

Next, is buku ni ada selitkan petikan petikan ayat yang berkaitan dengan cerita contoh mcm Ayat Kursi, Penggerak dan sebagainya. Tak semua buku seram selitkan ayat ayat Al Quran. Mungkin ada tapi Ika yang tak jumpa, tapi ini buku pertama ika baca yang ada.

Overall, senang cerita. Buku ni memang patut ada dekat rak korang yang mana minat baca cerpen pendek yang seram. Dalam banyak banyak cerita dalam ni ika paling suka cerita: 
MAK & COAG BY DR FATIN LIYANA 
KELIRU BY DR SHAHNAZ
MR GEORGE BY DR MAFEITZ. 
CRIME OF PASSION BY DR BENI 
FOBIA 1 2 3 BY DR AIZZAT
ANGSI & FARHAN BY DR MAHYUDDIN 
TAJWID BY DR ANWAR FAZAL 

Kira  mari la itu rasa haha. Meremang okay. Naik semua bebulus. HAHA. 

Good job doctors. Well done. πŸ‘ Highly recommended to you guys. Berbaloi dengan harga RM30 tu. 
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Segment : Increase Your Followers by Shahirah



Assalamualaikum πŸ™‹
Harini ika rajin sikit and mood pun sudah kembali okay untuk menatap blog. 
Ika nak join segment dari blogger Shahirah. 
Syarat simple sangat.



Semoga dengan segment ini dapat mengeratkan lagi ukhuwah diantara blogger alam maya ini. InsyaAllah. πŸ’›

Nov 23, 2017

BOOK REVIEW - PROJEK SERAM WAD πŸ’Š



  Assalamualaikum & Hi. 
Next book review ika pasal Projek Seram Wad by Zaifuzaman Ahmad, Hasrudi Jawawi, Julie Jasmin & Ebriza Aminuddin. 
Okay, let's talk about this book. Wad? Of course main place dia dekat hospital. Hospital ni bagi Ika, mana mana hospital pun terasa cam seram and suram dan cam keras. Tak kira la seceria mana pun hiasan dalaman luaran hospital tu, but still bila malam. Tetap menakutkan. 

Kalau tengok balik cerita Thai, depa selalu buat cerita dekat hospital, Indon pulak siap ada suster ngesot, citer omputih siap ada scene macam hantu muncul dekat dalam wad la apa la. Banyak yang dapat ilham pasal hantu bila terfikirkan wad and hospital. 

HATI HATI.. JANGAN SAMPAI JADI MANGSA 

Novel ni sebenarnya adalah special edition of Projek Seram. Cerpen dari penulis penulis Seramlicious.  Novel ni bercolour, tak macam novel yang colour hitam tu. Sebab yang ni bercolour is senang org nak identify yang jenis bercolor camni jenis Projek Serem, cerpen. 
Tengok cover dia ada muka org berbalut pun dah buat kita fikir lain. HAHA.
This will be long entry. Ika akan fikirkan cara untuk review dengan simple dan mudah untuk book review akan datang. 



                                              SINOPSIS                                                 

PRANK - ZA " Kalau kau boleh buat, aku pun boleh! Tunggu masanya aje!" 
Sheila tidak percaya tentang kewujudan makhluk halus. Dia telah dicabar Joe untuk bertapa di sebuah hospital lama selama tiga jam. Kalau dia berjaya melalui ujian itu, Joe akan membayar upah sebanyak RM1000. Malangnya, suatu malapetaka telah berlaku di mana gadis itu terbunuh. Apa sebenarnya terjadi? Adakah ia satu perbuatan prank atau benar benar terjadi? Ataupun muslihat Joe sendiri? 

REVIEW: Honestly, ika suka cerpen ni sebab plot twist. Of course mcm cerita yang selalu kita dengar pasal hal  cabar mencabar ni. Tapi ini lain sikit. Sebab apa yang kita fikir tak sama dengan apa pengakhiran cerita. Bengang jugak dengan watak Joe ni. Mamat poyo yang suka cakap besar. Tapi end up dia yang terkena lebih dari org lain. Macam ayat tu makan diri dia sendiri. Pity you Joe HAHA. 
_________________________________________________________________________

BOURRE 304 - HASRUDI JAWAWI "Hari ni kau rampas hak orang, esok lusa, orang akan rampas hak kau" 

Sejak ditugaskan di Bourre 304 yang terletak di Blok 3 aras empat hospital itu, hidup Izara mula diganggu sesuatu. Selain itu, pesakit pertama yang perlu dijaga dan uruskan di Bourre 304 juga mengundang misteri. Kelibat wanita berwajah mengerikan yang seiras dengan pesakit pertamanya itu selalu menggangunya. Apa kaitan Izara dengan pesakit yang berpangkat Datin itu? 

REVIEW: Oh, first time baca nama watak utama dia Izara terus dalam otak teringat Izara yang cantik tu. Haha. Jujurnya, ika dah boleh predict jalan cerita ni sebab mcm dah pernah baca and ada jugak movie yang lebih kurang sama mcm cerita ni. Predict tu dari segi ending dia. But still, penulis berjaya ceritakan suasana seram dan misteri. Tak senang nak bagi pembaca rasa suasana mcm apa yang ditulis. Main issue cerita ni is kecurangan curang dicurangi mencurangi. Cis, emo. 

___________________________________________________________________________

HOSPITAL MELORSARI - JULIE JASMIN " Jururawat mana pula yang suka sangat main tarik tarik selimut ni?" 
Ambulans yang sepatutnya membawa mereka ke Hospital KPJ sudah tersilap hospital membawa mereka ke Hospital Melorsari. Kehilangan demi kehilangan pesakit di Hospital Melorsari menjadi tanda tanya. Apakah kisah di sebalik kehilangan pesakit pesakit di sini? Apakah rahsia yang tersimpan di Hospital Melorsari? 

REVIEW: Bagi ika, jalan cerita mcm ala ala cerita melayu yang Aeril berlakon. Lupa nama tajuk filem tu apa. Tapi konsep salah hospital tu sama. Betapa beraninya watak utama dia bernama Zawin. Menjalani hari hari dekat hospital yang salah. 
Cumanya, cerita ni ada plot twist jugak. Best. Doktor Rizki dan jururawat yang mental. 

_____________________________________________________________________________

BILIK 13- EBRIZA AMINNUDIN " Hati hati..jangan sampai jadi mangsa" 
Addin Adilla merupakan jururawat yang baru bertukar ke Hospital Cempaka Suri berasa pelik apabila dia menjejaki kaki ke wad 13. Orang orang di sana cukup berbeza sekali dengan orang orang di wad biasa membuatkan mindanya berkecamuk memikirkan tentang mereka. 

REVIEW: Honestly, ika suka cerita ni sebabnya lain sikit. Suka cara pengceritaan penulis menceritakan pasal Addin. Addin berjumpa dengan mcm mcm org dekat hospital tu. Dan yang paling nyata, dia tak boleh sebut kalimah Allah, seolah olah macam berat betul mulut dia nak menyebutnya. Macam ada kaitan dengan kehadiran dia dekat hospital tu. Dan ada satu nenek yang menami Addin dari permulaan sampai la habis cerita. 

Bintang jujur dari ika untuk novel ni is ⭐️⭐️⭐️
PRICE: RM 26 (nak murah tunggu pesta buku k gais)
PAGES: 523 

Apa pendapat korang pulak kalau terfikirkan pasal wad? Any good or bad experience ke? Drop your comment here and share hee. 
Till then gais. See you gais in next entry.