Nov 13, 2017

Internship Autokeen 👜



Assalamualaikum & Hi  ❤️️



  Alhamdullillah. Sedar tak sedar dah nak masuk 2 bulan dah intern. Another 4 months to go. So far, so good. Ni memang first time ika kerja. Before this, masa diploma takda peluang nak merasa intern. Sebab during that time, kiteorang semua kena buat satu seminar. Tapi, bila time degree ni kena buat intern, rasa cam tahap nervous dia lain macam.  Selalu tanya kwn kwn yang dah pernah buat intern, tips and apa yang nak kena prepare. Of course, before nak intern kena pergi interview. Em. 
Dia punya dilema nak intern dekat mana tu, Allah je yang tahu. Ika ada suka one of this IT company. Tapi, macam masa IV tu pun dah nampak yang dieorang sangat la demand. 
Masa nak pergi IV, ika refer in. Sangat membantu Top Interview Questions & Best Answers

Personally, ika lebih suka kalau ada senior staff yang sudi bagi tunjuk ajar and bantu bila dalam susah and apa apa la. As long as they willing to teach intern student. Bukannya full mengajar mcm kat sekolah. No. Tapi, at least ajar. Bukannya bagi task, and suruh buat. Bila salah buat, disalahkan kita balik. Kalau boleh, ika taknak ada situasi mcm tu. Ika mungkin boleh mengalami simptom murung haha. Murung sebab sudahlah kita ni first time ada experience kerja, tiba tiba experience tu tak seronok haha. Aduh. 

Few weeks before kena kasi confirmation dekat kolej nak intern dekat mana, ika dapat call dari satu company dekat area rumah Ika. Serious dekat gila. Salah satu sebab nak intern dekat sini is satu sebab lari dari course which is masuk dalam company stamping verhicles. So, mcm agak menarik. And of course sebab jarak rumah dengan tempat kerja tak lebih 10 min.  

                               HI AUTOKEEN ðŸ™‹                                 






Masa sebulan dekat sini mcm a separa hard la for me. Sebab banyak benda yang sebelum ni tak da belajar dekat kolej pun. Kena buat. And nak menguasai benda macam excel yang jarang jarang guna tu mcm satu benda yang haaa sikit la. Tapi sekarang, excel mcm kacang bendi je. Haha. Lagi satu sebab ni bukan assignment lagi dah, so dia punya fokus terhadap benda yang kena buat tu jadi 200% lebih. Hari hari doa supaya otak tak lambat pickup. Nak jadi manusia yang senang terima arahan and ilmu.  

BENDA PALING MALU MASA FIRST TIME MASUK KERJA IS TAK RETI GUNA MESIN PUNCH CARD
Sudahlah tak reti, malu pulak nak suruh org ajar. Sekali memang sungguh ada org ajar sebab sis dah buat traffic dekat depan mesin punch card. Haha. Patutlah mesin tu takmahu telan kad sis, rupanya salah masuk kan. Haha. Buat malu je. 


"Don't be afraid to give up the good and go for the great" - Steve Prefontaine

Thankyou for the opportunity. Harap boleh bagi banyak lagi tunjuk ajar sepanjang intern. 6 bulan tu lama, so ika harap mcm dapat gain more more and more knowledge. Doakan ika habiskan intern dengan jayanya and lepas tu, ika nak main lambung topi pulak. Hee. Lepastu nak main sarung cincin pulak. Eh ðŸ’






6 comments:

  1. Replies
    1. Thankyou Nnajihah. Muah ciked hee :D

      Delete
  2. Good luck! Kte dulu intern 5 bulan. Mmg kne ssuaikan dri n lama2 akan jd sronok bila dh start ada kawan2 kt c2. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee thankyou awak. Itu la,even baru 2 bulan dekat sini. Dah boleh sesuaikan diri. Kena pandai bawak diri sebab nak hidup lama and cari pengalaman banyak dekat sini :)

      Delete