Dec 1, 2017

Food Festival Malaysia & Thailand Shah Alam ๐Ÿด



Hey ✋๐ŸปSalam Jumaat & Salam Maulidur Rasul. 


Harini, semua org cuti, tapi ika kena kerja. Haha. Tak mengapa. Rasakanlah pengalaman kerja yang takda cuti, fefeeling tak dapat cuti nak balik raya. HAHA. 
So, harini opismate ika ngajak ika pergi Food Festival dekat Shah Alam. Oh, ika sendiri taktahu ada food festival.  Dan, em ni jujur cakap. First time pergi food festival. Sebelum ni dengar je, dan tak rasa berminat nak pergi. HEHE. 
Tak sempat nak ambik banyak gambar. Ini pun hasil curi curi. 

FESTIVAL MAKANAN MALAYSIA & THAILAND


Location dia senang je. Belakang giant dan of course bukan la dalam stadium. Dekat dekat dengan stesen bas Seksyen 13, Shah Alam. Nampak ada khemah besar warna putih, nampak booth jual tudung, jeruk & makanan. Ha, situ la dia. 
Serius, ada macam macam sangat sangat banyak gila makanan Malaysia & Thailand. 
Cuma siap sedia duit je. 
Dalam banyak banyak tu, ika tertarik dengan satu kedai yang jual churros, telur puyuh goreng & stick, air besaw. 
Antara makanan yang ada dekat situ is Bakso, Pulut Mangga, Kerabu Maggi, Pau Viral, Nasi Kerabu, Sotong goreng, Somtam, Tomyam, Air Mangga & alot. Alot weh. 
Bukan makanan minuman sahaja. Tapi ada jugak yang jual baju Tshirt RM6, Tudung, Kosmetik, Selipar, Biskut Timbang, Jam, Beg & etc. 
Oh ya , ini kedai yang ika beli churros. Kedai dia hujung sekali belah atas. Betul betul sebelah kedai jual air mangga. 




Harga churros: RM6 (9 Ketul) + Sos. 
Boleh rasa dulu. Lepastu decide nak perisa apa. Bagi ika, yang warna kuning tu sedap. And ika tak pasti itu apa. Butter? Vanilla? HAHA. Lupa nak tanya. Yang penting dia sedap. Choc too mainstream. Sebab dah selalu sangat makan churros dgn choc. Ada jem strawberry, pandan. 
Berbaloi sebab churros dia panjang panjang, panas serta mok. Nampak tak mesin buat churros tu? HAHA. So cool. That's why depa buat sesikit. Nampak cam dah nak habis, buat lagi. Dapat la makan panas panas. 
Packaging dia cute hokey. Semua bekas letak makanan dia semua cute. HAHA. Taktau la mana depa beli. Nak buang pun sayang, tapi kena buang sebab kotor. 

Telur Puyuh : RM 3 
Stick Puyuh: RM 3




Air mangga pulak opismate ika yang beli. Nampak cam terliur jugak. Tapi dah terbeli air lain, so kenot la beli. Hanya mampu tengok saja la opismate minum. HAHA. Kedai ni mcm ika kata, betul betul sebelah kedai churros ni. Special nya ianya mangga float. HAHA. Nampak so piawwwww kaw punya air mangga dia. 


So, ika ada tanya opismate ika sebab ika ada google benda ni tapi cam haha problem pulak internet. Lambat ciput. So, kata opismate ika sampai hari Ahad ni. And also sampai ke malam. 
Selamat menjamu selera, menghabiskan duit, bersantai bersama keluarga dan apa apa sahaja asalkan kau bahagia. AHAHA. 
Maaf, sebab tak cukup info. Sangat mengejut pergi. Tak sempat nak mengoogle. 
Till then gais. Jumpa lagi in next entry. 

Assalamualaikum ๐ŸŒธ


16 comments:

  1. Wahh... cam sedap nya mangga float tu. hihi.

    ReplyDelete
  2. Ahad ni boleh pergi kalau tak sesak sebab rasanya tempat dia kecil je kan? singgah sini & follow :)

    ReplyDelete
  3. Salam. Nak tanya food festival ni buka sampai bila?

    ReplyDelete

  4. @galaksiviral: sedap awak hehe ☺️
    @farhana jafri : hehe aah. Cuba la try ke sana. Tak sesak sebab kecik je awak. Hee

    @reizal mursal : Rasanya sampai ahad kot. Tak pasti. Sebab tak google mengenainya nya. Maaf sebab kurang beri info.

    ReplyDelete
  5. takpe ika, nanti orang lain keje, ika pulak cuti. hah rasakan balik.. hehe... By LubukSeni.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. Sedih je tengok org lain seronok cuti ahaha. Mintak mintak la cuti wak :)

      Delete
  6. kita rasa churos ni mcm cakoi je, so kita kurengg suka. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe. Tapi churros keras sikit wak texture nya hehe

      Delete
  7. My favourite! Pernah pergi masa dekat perlis sbab study sana. Quite expensive laa kan tapi puas hati sebab sedap sedap, menu pelik pelik pun banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee. yah, a bit expensive. Tak dinafikan. Tapi cm agak okay la. Menu pelik pelik mmg banyak. Jadi seremm nak makan haha

      Delete
  8. Terjebak Jugak. Melayang-layang rm datang sini makan kan semua nampak sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan. Tau takpe. Bnda yang rasa tak teringin nak makan pun. Tetibe nak makan. Mana la tak melayan rm. Hee

      Delete
  9. Hai Bloggers sekalian, Faiq ada buat satu Segmen Pencarian Bloglist Faiq Najmi untuk diletakkan di blog Faiq. Jom join.

    http://najmi-faiq.blogspot.my/2018/02/segmen-pencarian-bloglist-faiq-najmi.html

    ReplyDelete
  10. Para penyewa yang hendak mencari homestay yang ada free internet kelajuan tinggi dari UNIFI boleh sewa Abahomestay Shah Alam Ahnaf hanya rm180 @ 2h1m.. boleh buat kerja opis di rumah asal ada internet.. FREE internet UNIFI berkelajuan tinggi 24jam

    https://www.facebook.com/abahomestay.ahnaf.9

    http://onlinebookinghomestay.blogspot.my

    ReplyDelete
  11. Last pergi kat Shah Alam tahun 2016. Tapi makanan mahal, tak bawak RM50 tak sah..aiskrim coconut tu memang tak repeat dah lepasni..bukan sedap pun. Haha

    ReplyDelete
  12. ika stay shah lam ke?laa dekat la...jom lepak lepak..last year pon selalu gak pegi food festival..hehe

    ReplyDelete