Sep 24, 2017

Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka


Assalamualaikum :) 
Hi Readers. I'm back again. With new entry which is as you can see above is Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka. 
Macam ika, ika selalu rasa macam taktahu nak pergi mana if nak bercuti. Kalau rasa macam dah taktahu sangat, ika akan pergi tempat yang sama je.Keep on repeat same place sampai bosan. If nak set tempat untuk vacation pun, rasa macam limited sangat tempat untuk pergi.  Sedangkan, dekat Malaysia ni, ada alot of beautiful place yang dah diexpose and belum. 
Well, Tok Aman Bali Beach Resort ni ada dekat Kelantan. Kita tahu yang Kelantan ni kaya dengan pantai, pulau, danau, dan sungai  yang boleh menenangkan jiwa. Sesuai sangat untuk pencinta alam ni. Ada yang menamakan resort ini sebagai mutiara tersorok di Kelantan.  disebabkan usianya yang masih baru serta menepati citarasa dari segenap lapisan pengunjung. 






If korang yang tengah plan untuk bercuti dengan family, husband wife, friend. And still tercari cari resort terbaik bertaraf 4 bintang. You guys can choose Tok Aman Bali Beach Resort. Well, a little bit about this resort is: 

Dibuka: November 2011
Location: Tok Bali, Bachok/ Pasir Putih, lebih kurang 50km dari Kota Bahru, berhampiran dengan Jambatan Tok Bali. 




Okay, if korang dah sampai lobby dekat resort. Jangan rasa aneh aneh. Dekat lobby merupakan self service. Dah memang ada tulis 'welcome drink". Buat macam rumah sendiri. And resort ni mempunyai reka bentuk yang menarik which is semua blok menghadap kolam renang. Hiasan lobby pula simple but nice. Ada tumbuhan akuatik and also ikan kap jepun dalam kolam kecil. And jangan risau if hujan turun, sebab lobi resort and tempat penginapan ada bumbung yang bersambung. 
 Kalau tengok  bilik pulak dekat resort ni, dilengkapi dengan balkoni yang boleh buat kita meniklmati keindahan pantai dan tasik buatan. Very suitable for family, honeymoon, and also family day. Ada 3 jenis bilik which is, Deluxe King Room, Deluxe Twin Room, and Executive Suite. 



 Antara kemudahan lain yang ada is LCD TV with Astro, Minibar, Pengering Rambut, Wifi yang laju, kolam renang, Gym, bilik permainan kanan-kanak and kawasan permainan disediakan. Sebut pasal kolam renang. Kolam renang dekat Tok Aman Bali ni sangat besar. sebelah kiri untuk kanak-kanak, and sebelah kanan untuk dewasa. Dan juga terdapat minimarket. Selalunya mesti rasa runsing sebab kedai jauh nak beli jajan la , maggi la apa la. Tapi takyah risau. Dalam ni, semua ada. :) 





Pada siapa yang suka aktiviti outdoor, ada pelbagai pilihan aktiviti yang korang boleh pilih which is menaiki bot pedal, mengayuh basikal, ping pong, kereta kawalan jauh, kayak, paintball, dan mcm mcm lagi. Harga very affordable and sangat berbaloi dengan apa yang korang akan dapat and experience. Nice sightseeing, and having a lot of fun too. Aktiviti start from 9 am until 5 or 7 pm. 
So gais, what are you waiting for. Jom rancang percutian untuk upcoming school holiday. So gais,  Jom Book Tok Aman Bali Resort on Traveloka secara online. Memang berbaloi baloi :) 


Lots of love, Cik Ika. Jumpa in next entry readers:) 

Sep 17, 2017

Jalan Jalan Japan, One City.


Assalamualaikum readers :) 
 Sihat? Hope everybody doing well. Me? I'm just fine. Alhamdulillah.
So, harini ika nak share satu kedai preloved dari Japan. Yang ika suka sangat pergi. 
Tapi tak ada la selalu, sebab jauh. So sekali sekala pergi tu boleh la. Hee. 
So nama kedai preloved ni, Jalan Jalan Japan. And mana yang taktahu, kedai ni dekat One City. Ada dua tingkat. And logo dia warna kuning. Lepas tu, dia ada dekat level 3 rasanya. I'm not sure about that. 
Jalan Jalan Japan ni memang 100% jual barang dari Japan. And semuanya preloved item la. 



Ada pakaian (lelaki, perempuan, budak budak) , beg (luggage, handbag, totebag, rare bag), kasutt, home deco, books, dolls, toys, pinggan mangkuk, and oso furniture. Harga yang dieorang bagi pun sangat murah and berbaloi. 
Yang ika perasan, paling murah RM1. Yang mahal setakat ika pernah tgk brg dekat sana is, RM300. Mesti ada yg mahal, ikut jenis barang tu. Dan, korang kena faham. Barang yg ada dekat sana, tak selamanya ada dekat sana. Unless barang tu mmg tak ada sape nak and beli. 
Contoh, korang ada suka this one scarf. Lepastu korang tak beli. Esoknya korang dtg. Posibbility scarf tu still ada dekat kedai tu is 0.01%. 
Haha tipis betul. 

Actually, satu sebab kedai tu selalu ada org dtg. Second, sebab brg tu rare. Maybe ramai akan berminat and taste org tu sama dgn korang. Third is, brg kat sana bukan mcm dekat kedai biasa. Ada banyak banyak. Dia hanya ada satu je. One piece only. 
Barang preloved ni akan sentiasa dibawak masuk baru setiap minggu. Nak jadi org pertama geledah brg brg, pergi la hari Isnin. Hee. 




Cashier ada 3 kalau tak silap. And dieorang provide Troli. 



Okay. This is my third  time maybe pergi JJP. Masa first time masuk. Excited gila. Sbb brg murah and sebab dia ada banyak section. Jadi mcm lagi liar dan gila mata ni. Benda yg ika dah pernah beli dekat sini, raket badminton, beg, baju, sapu tangan,  doll, and oso makeup organizer. Bagi ika, as long as benda tu kita rasa berguna and murah dari tempat lain, why not beli :) 


RM 6 

Green Bag (RM10), Square Bag (RM 5), and RM2 
Tapi kena always remember that, semua barang ni preloved  item. So akan ada sesetengah barang yang comot, and kemek apa semua la. But not all la. Certain thing je la. Sebenarnya pegi sini, kena pandai pilih barang. Memang ada banyak sangat benda pelik yang takda dekat Malaysia ni. Kalau kita tengok dekat section toys. A lot of toys yang kita tak tau pun ni karakter kartun dari mana. HAHA. Patung dia tak payah cakap la, sangat pelik. Bertanduk la apa la. Tapi ada je patung comel comel. Kne reti cari. Hee.

Bawah ni, ika letak afew pictures yang sempat ika ambik. Ada a lot of things. Nak beli dengan tak je. Lagi satu, rasanya sape yang minat anime apa semua tu.Sini ada banyak gila barang barang jenis cmtu. Sebab tu budak budak suka gila datang sini. Depa akan terus menghala bahagian toys. Dan iya. Duduk berjam jam lamanya selagi mak pak depa tak panggil balik. Selagi tu depa ralit tengok. Selalunya, parents tak keberatan nak beli sebab barang mainan sini murah. Packaging depa,ika tak berapa nak faham sgt. Selalu cam tertanya tanya dekat diri sndiri. Haha.  i dun know macam mana depa agihkan barang yang takda kaitan. I mean, cm sometimes. Depa akan masukkan afew barang yang mcm dalam tu ada a lot of thing. E.g is cermin muka, note book, keychain, and so on. Haha. Nampak tak mcm tak releven?












If you guys rasa nak pergi JJJ. Korang boleg google dulu. Just taip Jalan Jalan Japan. Nanti semua details keluar dekat situ dari social media until la direction apa semua. Till then reader. Jumpa lagi. Hee

Assalamualaikum :)