Dec 3, 2017

BOOK REVIEW - Kisah Seram Malam Jumaat Vol 1


  Assalamualaikum readers sekalian ✋🏻
Selamat berMonday Blues di pejabat. HAHA. Memang mcmni eh perasaan malas hari Isnin? Malas sangat rasanya ni. Nasib baik tak drag mood nak berblogging. Dalam kemalasan tu, masih ada jua kerajinan sedikit. 
Harini, ika nak share pasal Kisah Malam Jumaat Vol 1. Kenapa Vol 1? Sebab ya pasti dia ada Vol 2. Okay, mesti ramai macam pelik. Kenapa agaknya Buku Prima keluarkan a lot of books yang bermacam macam kaler. 
As I know that, actually yang ini sebab special collabration antara penulis penulis Seramlicious.
So, dia come out with the idea of red colour of cover book yang memang aumm sangat. 




                                                                 SINOPSIS                                                                  

"SYAITAN DALAM KEPALA AKU SURUH AKU TOLAK MUHAMMAD"
SYAITAN - A DARWISY

"ZAHIR BENDA YANG KITA NAMPAK. BATIN BENDA YANG KITA TAK NAMPAK. MACAM JIN, HANTU DAN SYAITAN"
RAYA - NAIM TAMDJIS 

"BILA MANCIS DIGORES, YANG GANJIL ADALAH AKU"
MANCIS -SUFI ABQARI

"AKU DAN TUNAIKAN PERMINTAANMU, AMBILAH DARAHKU"
POTRET LAMA- FAZRIN FAUZI

PRICE: RM 20
PUBLSIHER: BUKU PRIMA 
PAGE: 170
YEAR: 2017

                                                                    MY REVIEW                                                                 



First of all, ika nak komen pasal cover buku dia. Ika rasa depa berjaya curi perhatian pembaca dengan warna merah ang ang. Pasai dari jauh org dah boleh nampak dah aih buku ni. HAHA. And yang Vol 1 dia belanja punggung. Nanti, Vol 2 dia akan kasi kepala pulak. Bila gabung dua buku ni dpat satu gambar serigala? HAHA. Serigala kan?

Sejujurnya semuanya okay. Ika kasi komen utk overall ya. 
Memandangkan, ianya short stories. Ada 4 cerita dalam satu novel. So, cerita yang disampaikan pun sampai ke pembaca dengan ending yang baik dan jalan cerita yang bagus. Pengisian dan pengajaran pun kita boleh dapat dalam buku ni. 

Semua cerita dalam ni ika suka. Menarik. Dan lain dari yang lain. Tapi, dari 4 cerita yang paling ika suka is Syaitan dari ADarwisy. Sebab ada plot twist dekat nak hujung hujung cerita. Walaupun, ada rasa mcm cerita yang penulis bawa kali ni lebih berat sedikit. Tapi, ika salute sebab cerita tu sampai and terasa meremang okey baca. 
Phew.  
Sifat hasad dengki terhadap kawan sendiri sampaikan sanggup buat sesuatu yang diluar kotak fikiran kita. Menyampah dengan watak Bahyah tu. Mengantar sihir pemisah jodoh semata mata utk kepuasan diri sendiri. Eii geram ! 

Raya: Naim Tamdjis sekali lagi berjaya menulis cerita horror comedy. Sebelum ni dia pernah menulis Roh Rumah Sewa yang ada unsur kelakar jugak. Well, penulis berjaya add on satu lagi perasaan iaitu kelakor dalam seram. Cerita yang simple dan tak terlalu sarat dan mudah dihadam. 

Mancis: Ika sebenarnya before this pernah baca cerita pasal budak mancis ni. Tapi tak sure dekat mana. So, cerita yang disampaikan oleh penulis sedikit sebanyak bagi ika flashback balik cerita yang ika pernah dengar sebelum ni. Tapi, seram jugak bila baca. HAHA. 

Potret Lama: Bagi ika, jalan cerita ni okay. Ini kali pertama baca cerita dari penulis. So, bagi ika. Not bad. Boleh diterima. 



Honestly speaking. Ika recommended buku ni utk korang yang suka baca cerita seram.
⭐️⭐️⭐️⭐️
Good job utk semua penulis. Teruskan berkarya. Fighting!


2 comments: